Lažna spletna trgovina www.rolandtrade.com!
Luka Stanovnik | December 7, 2009 | 01:24Zadnje dni sem večino časa za računalnikom preživel v iskanju najcenejše variante za nakup HD DSLR digitalnega fotoaparata Canon EOS 7D. Ob vpisu iskalnega niza v iskanlik, sem pod Google Adds našel povezavo na stran www.rolandtrade.com, kjer Canon EOS 7D z objektivom 18 – 135mm za samo 1250€. Vsi, ki se malce bolje spoznate veste, da je cena smešno nizka in da je kar prelepo, da bi bilo res. Stran sicer na prvi pogled izgleda neoporečno, ob malce natančnem pregledu pa hitro ugotovimo kup pomanjkljivosti. Meni jih je sicer pomagal odkriti prijatelj Tadej Tanšek, kateremu se še enkat, tokrat javno, zahvaljujem za vso pomoč in nasvete pri spletnem nakupovanju v tujini.
- V zadnjih treh dneh jim je spletna stran večkrat prenehala delovati za daljši čas – to se večjim spletnim trgovinam ne dogaja ravno pogosto, posebej pa ne brez opozoril.
- Pri imenu fotoaparata piše Canon EOS 7D BLACK – ne vem zakaj bi bilo v nazivu fotoaparata potrebno posebno poudarjati da je fotoaparat črn, če tega ni v uradnem nazivu. Rečih, belih, roza in pikčastih Eosov pa tudi ne izdelujejo.
- Prodajajo izključno kamere, fotoaparate in objektive. Nobene manjše stvari, pripomočka, pomnilniških kartic, predleč,… itd, katere bi lahko naročil preden naročim fotoaparat, da bi preveril, če pošiljke res dostavljajo.
- Plačilo je možno izključno z transakcijskim prenosom na njihov bančni račun, kar je močno sporno, saj se ne moremo zavarovati, da pošiljko res dobimo.
- Na strani je napis “Save 25% on our winter special sale valid through 7/12/2009″ – s tem hočejo še izdatno pospešiti naročila.
Po dodatnem googlanju po raznih forumih pa sva ugotovila še:
- Kljub temu, da na strani spodaj piše “Copyright 2000-2009″ je nekdo našel informacijo, da je bila domena registrirana šele 16.11.2009.
- Na naslovu kjer naj bi bil sedež firme, se nahaja neka banka.
- Nek nesrečnež je že naročal pa pošiljke ni prejel.
- Na telefonski številki se vedno oglaša odzivnik, na maile pa odpisuje nekdo, ki se enkat podpisuje Peter Clous, spet drugič Pater Claus itd.
Pazljivo torej pri spletnem nakupovanju! Priporočam vam, da kupujete v trgovinah iz katerih je kakšen znanec že uspešno prejel naročilo ali pa da vsaj prej temeljito pogooglate in pregledate forume in odzive uporabnikov. Pa srečno.

Tako je. Stran je bila postavljena 16.11.2009
Dokaz na tej strani:
http://www.register.com/whois.rcmx